Vlietstad Radio DJ's
24/7 Non-stop - Your life's music!
Brian Lake
Elke zondagmidag 'de Pats Boem Show' tussen 12 en 13 uur
Mijn radiopassie is begonnen in de jaren 70. In het begin met het luisteren naar Radio Veronica en Radio Noordzee. Mijn echte liefde voor de radio begon echter in 1973 toen ik Radio Mi Amigo ontdekte. Dit radiostation bracht echt sfeer in de huiskamer met gezellige radio vanaf de Noordzee. Vele jaren heb ik ontzettend veel naar Radio Mi Amigo geluisterd. Het radiostation wat meer dan 1 miljoen luisteraars had.

Mijn frustratie en boosheid was echter groot toen de overheid het onmogelijk maakte om te blijven uitzenden vanaf de Noordzee. Mijn radiovriend Mi Amigo werd mij afgenomen. Ik ontdekte rond 1979 de landpiraten die uitzonden op de FM band. Mede door het verdwijnen van de zeezenders en het slechte aanbod vanuit Hilversum, waren deze landpiraten zeer populair. Ik luisterde naar de Haagse zenders als Telstar, Hofstad, Centraal en Radio Stad Den Haag. Maar ook in Voorschoten, mijn woonplaats, opereerde een FM zender onder de naar Radio Orion.

Op dat moment had ik een zendertje gekregen van mijn overbuurman die ook af en toe uitzond op de FM band. Toen ik zelf met dat zendertje begon was ik compleet enthousiast geraakt. Ik kon nu echt zelf piraat spelen en muziek uitzenden. Al snel liep het uit de hand en zat ik uren per dag uit te zenden en zat ik te knutselen met zenders, antennes, voedingen, mengpanelen, enz. enz.

In 1983 had ik een ambitieus plan om een echte muziekzender op te zetten in Voorschoten. Ik zocht de samenwerking met Radio Orion baas Willem de Vries en nog wat andere muziek piraten uit Voorschoten. Al snel waren de plannen concreet uitgewerkt en stond ons niks meer in de weg te starten met deze muziek zender. We bedachten de naam Vlietstad radio en al snel was de zender in de lucht. Ik maakte al eerder wat gepresenteerde programma´s met mijn eigen zender en kon nu op Vlietstad radio echte radio gaan maken. Mijn radio passie was dus nu echt compleet. Vele jaren heeft Vlietstad radio uitgezonden, waarbij ik enorm veel radio programma´s heb gemaakt. Niet alleen gepresenteerd, maar ook live uitzendingen gemaakt en nonstop muziek banden in elkaar gezet. Net zoals vele andere piraten werden we genoodzaakt te stoppen na vele invallen door RCD en Politie. In 1987 viel het doek voor Vlietstad en was tevens voor mij het einde als programmamaker.

Mijn studio stond nog enkele jaren werkeloos in de kamer, waarop in begin jaren 90 alles verkocht. Ook al mijn platen gingen de verkoop in.

Pas in 2016 kwam het radio maken weer terug in mijn leven. Het was Hein de Ruijter die Vlietstad radio nieuw leven inblies met een stream op internet. Samen met Hein bouwden we Vlietstad radio verder uit tot wat het nu is geworden: een volwaardig radiostation, dat 24 uur per dag in de lucht is en op zondag vrijwel de hele dag gepresenteerde programma´s heeft. Ik, Ab en Willem, de oorspronkelijke oprichters van Vlietstad, zijn dus weer actief op-en voor Vlietstad radio. Als team, samen met Hein, voelen we weer de radio passie uit de jaren 80.

Sinds november 2018 maak ik weer elke week een uur een radio show. Het cirkeltje radio passie is weer rond!
Willem de Vries
Elke 1e en 3e zondagavond van de maand 'de Vries op zondag' tussen 18 en 19 uur
Eind jaren 70 was ik werkzaam bij de lokale AH vestiging in Voorschoten. Destijds werkten daar een aantal collega’s die hun eerste schreden op de FM band al hadden gemaakt. In de avond zat ik vaak aan de radio gekluisterd om de piratenzenders te beluisteren. Het enthousisme bleef groeien en natuurlijk wilde ik zelf ook een zender. Die kwam er ook toen een collega deze voor me bouwde. In het begin maakte ik alleen maar verbindingen met andere zenders maar al snel werd via het mengpaneel ook muziek uitgezonden. Eerst met een cassettedeck maar later ook met platenspelers. Begin jaren 80 werden ook de 27MC bakkies vrijgegeven en met een aantal jongens van de 27MC werd het idee gelanceerd om een muziekzender op FM te starten. Het hele weekend werd uitgezonden onder naam Radio Orion en als DJ naam gebruikte ik “Willem de Vries”. Het avontuur eindigde echter snel door een inval van de RCD. Helaas was ik zelf op dat moment aanwezig in de studio dus een half jaartje later kam het bezoek aan de rechtbank. Het liep af met een geldboete en voorwaardelijke gevangenisstraf. Na een tijdje radiostilte werd ik in 1983 benaderd door Brian Lake die een nieuw station wilde starten. Dat werd Vlietstad Radio. Het waren mooie jaren en ook Ab van Amstel sloot aan als programmamaker. Er werd geinvesteerd in een prachtig jinglepakket wat nog steeds dienst doet bij de huidige Vlietstad programmering via internet. In 1987 eindigde voorlopig het Vlietstad piraten avontuur.

Na de piratentijd kwamen de lokale omroepen in opkomst. Ik werd gevraagd om programma’s te maken voor Radio Leiderdorp. Daar deed ik eerst heel veel non-stop maar na een demo kon ik ook een gepresenteerd uur maken. De naam van het programma werd “De Vries In Het Weekend”. Later verhuisde het programma naar UnityFM maar na verloop van tijd ontstond er wat onenigheid over het format. Ik had er genoeg van want ik mocht geen eigen muziekkeuzes meer draaien. De lol was er toen af. Gelukkig kwam ik jaren later Brian Lake weer tegen die me vol enthousiasme vertelde dat er weer Vlietstad muziek te beluisteren was via internetradio. Al snel kwam het idee om voor de lol weer wat gepresenteerde programma’s te maken. En zo kwam “De Vries In Het Weekend” terecht in de huidige programmering op de zondag. En ik vind het weer helemaal te gek, net als vroeger !!!!
Ab van Amstel
Elke 2e en 4e zondagavond van de maand 'de Ab van Amstel Show' tussen 18 en 19 uur
Op zeer jonge leeftijd werd ik al geïntrigeerd door de diverse zeezenders, zoals Veronica waar thuis veelal naar werd geluisterd. Hoe gaaf was het om begin april 1973 het schip de Norderney, van Veronica, van dichtbij te kunnen aanschouwen op het strand van Scheveningen doordat deze door een zware storm was losgeslagen van zijn ankers. Zo treurig was het moment van 31 augustus 1974 toen Veronica definitief het zwijgen werd opgelegd. Enige jaren daarna brak het tijdperk van de illegale land radiostations aan.. Zeker in de grote steden waren deze behoorlijk actief. Ik luisterde veel naar de zenders uit Den Haag zoals Hofstad en Radio Centraal. Ook In Voorschoten was er een actief op de 104 Mhz, Radio Orion. Destijds zat ik nog op de middelbare school en ontdekte ik dat een van mijn medeleerlingen een van de programmamakers was. Door gesprekken met hem hierover werd ik alleen maar meer enthousiast Voordat ik er erg in had stond Charlie met een zelfgebouwde zender voor mijn neus. Mijn nieuwe hobby was een feit. Onder de naam Soundmaster Radio legde ik in het begin alleen maar contacten met andere zendamateurs in het hele land. In een later stadium begon ik ook met het draaien van muziek. Ook kwam ik in contact met Willem de Vries, destijds een collega bij toen ’s lands grootste kruidenier waar ik een bijbaantje had. Tot 1983 was er een samenwerking met Radio Orion en Ferrari Radio (Brian Lake) waarbij vanaf drie (huis) locaties op dezelfde frequentie werd uitgezonden. Deze constructie werkte wel, maar de meest ideale situatie zou wel één wat meer professioneel station zijn met diverse programmamakers. Na diverse gesprekken kreeg dit, wellicht ambitieuze, plan een duidelijke vormgeving en was in 1983 de geboorte van Vlietstad Radio een feit. De gehele geschiedenis van Vlietstad Radio staat elders op de website beschreven.

Door de meer intensieve klopjacht op illegale zenders door de Radio Controle Dienst (RCD) van de toenmalige PTT (nu KPN) in samenwerking met de plaatselijke politie werd medio de jaren 80 het risico steeds groter om 'gepakt' te worden. Ik was in die tijd al tot tweemaal toe op het nippertje de dans ontsprongen en wilde verder geen risico meer lopen. Mede door wat interne onenigheid en het aanvaarden van een nieuwe baan heb ik toen in maart 1986 besloten om met mijn radioactiviteiten definitief te stoppen

Hierna ben ik ook de Vlietstad Radio collega’s uit het oog verloren.

Dit tot medio 2016, 30 jaar na dato, toen ik weer met Brian Lake in contact kwam. Dit leidde tot diverse ontmoetingen waarbij het oude avontuur en het succes uit die jaren regelmatig weer op tafel kwam. Later volgde Hein de Ruijter en Willem de Vries. Hein de Ruijter had Vlietstad Radio alweer een tijd daarvoor nieuw leven ingeblazen en draaide 24/7 non-stop muziek met tussendoor de originele Vlietstad jingles.

Het voelde weer als vanouds. Er waren nog de nodige, en vooral gezellige, ontmoetingen nodig om Vlietstad Radio weer te maken zoals het was in de jaren 80. Echte hitradio. Het enige verschil met de jaren 80 is dat Vlietstad Radio nu wereldwijd te beluisteren is

Sedert november 2018, in navolging van Willem de Vries en Brian Lake maak ik om de week weer een programma op de zondag tussen 18.00 en 19.00 uur, 'De Ab van Amstelshow 2.0'.

Samen met andere programmamakers, zoals o.a. ook oud Vlietstad gediende Ferry van Loon, zijn er iedere zondag tussen 10.00 en 20.00 uur diverse gepresenteerde programma's te beluisteren..
Ferry van Loon (In Memoriam - 22-02-2020)
Op zaterdag 22 februari overleed onze geliefde DJ Ferry van Loon. Ferry had een groot radio-hart, waar hij veel mensen blij mee heeft gemaakt tijdens zijn veel te korte leven. We zullen hem enorm gaan missen. Bedankt Ferry!

Beluister of download hier Ferry's laatste Zalige Zondag-uitzending van 16 februari 2020. De eventuele virusmelding kan je negeren.

Mijn naam is Ferry van Loon en sinds 1979 radioactief. Uiteraard begonnen als luisteraar van de z.g. "geheime zenders" in Drenthe waar wij onze zomervakanties vierden. In die tijd zat de FM-en AM band vol met de zenders die alleen maar Nederlandstalige muziek uitzonden. Niet mijn smaak maar het idee dat er mensen waren met zenders die je tientallen kilometers verder nog kon horen vond ik wel wat.

Later in Rotterdam ontdekte ik ze ook en al snel nodigde ik in 1979 mijzelf uit bij een piraat. Yoko-3 heette het station. Vlotte dj's..lekkere muziek en een muffe zolder waar een studio stond. Nog voordat ik daar iets kon gaan doen ging het station uit de lucht en een paar dj's richtte toen Radio Rijnmond op. In die tijd dus nog illegaal. Hier heb ik mijn eerste schreden gezet op radiogebied. Het was toen November 1979.

Later in de jaren 80, toen ik wat meer ervaring kreeg, kon je stations bellen om te vragen of ze programmamakers nodig hadden. Er was keuze zat immers. Zo ben ik na Rijnmond, Transatlantic, Radio Amerika, Radio Exclusief en Europoort terecht gekomen bij de Haagse radio. Die waren hun tijd ver vooruit. Veel geleerd daar. In die tijd...1986 geloof ik, kwam ik ook bij Vlietstad radio terecht.

Alle piraten stierven snel uit door de actie etherflits (van de RCD). Daarna kwamen de lokale omroepen. Radio Leiderdorp, N44FM, RTW FM, Radio3B en Stadsradio Rotterdam. Ik heb ze allemaal van binnen gezien in die tijd. De laatste 15 jaar ben ik o.a. werkzaam geweest bij Coastline FM, Holland FM Gran Canaria en Delta radio. En via syndicated radioprogramma’s op meer dan 40 stations in Nederland en België ( hetgeen ik nog steeds doe ).

Nu anno 2019 zit ik, sinds een paar jaar, horizontaal op Linq FM. Een regiostation met twee frequenties voor Zuidwest Holland en de Zeeuwse eilanden. Verder doe ik een programma voor Havenstad radio en Radio Amerika die ook weer begonnen zijn sinds enige tijd. Laatstgenoemde waren naast Radio Atlantis grote namen in Rotterdam.

Naast programma's produceer ik vormgeving voor stations en spreek geregeld commercials in. En jawel.....op zondagmiddag te horen op Vlietstad radio met de Zalige Zondag van 14.00 tot 16.00 uur! Gewoon.....omdat radio zo leuk is. Vroeger moesten we reizen...banden wegbrengen. Tegenwoordig woon ik in Drenthe waar mijn interesse ooit is gewekt voor radio. Ik heb mijn studio aan huis en voorzie via de moderne technieken de stations van programma's en producties.
René van den Abeelen
Elke zondagochtend 'Muziektherapie' tussen 11 en 12 uur
Geboren en opgegroeid in Den Haag presenteerde ik op 2 februari 1972 mijn eerste programma.

Een paar maanden na de start van de piraat Hofstad Radio in 1980 raakte ik betrokken bij de voorbereidingen van het Hofblad en intussen gaf ik de Hofstad Nieuwsbrief vorm en schreef ik 'm vol. Van het Hofblad werd ik hoofdredacteur en ik was de huisfotograaf. Toen Hofstad gelegaliseerd werd, zat ik in het bestuur en presenteerde ik onder meer wekelijks het mediaprogramma Oren Als Schoteltjes terwijl ik ook de heropgerichte Nieuwsbrief verzorgde.

In 1991 ging ik aan de slag bij de lokale omroep Lokatel; als nieuwsredacteur/lezer en presentator van nieuwsprogramma’s en mijn wekelijkse Memories en Late Night.

In maart 1992 werd radio mijn werk: ik ging naar Radio Amsterdam waar ik programma’s presenteerde, nieuws schreef & voorlas en de playlists genereerde. Na enkele maanden werd ik uitgenodigd om bij Radio Noordzee Nationaal te komen; Nederlands eerste officiële commerciële radiostation. Ik zat daar vanaf de eerste dag en was één van de eerste vier presentatoren. Over mijn ervaringen heb een boek gepubliceerd. Vervolgens heb ik een jaar bij Arrow Classic Rock de redactie van Luc van Rooij's wekelijkse Rolling Stones Special gedaan en de redactie en presentatie van de wekelijkse Classic Album Special.

Aansluitend ben ik een paar jaar als freelancer achter de microfoon gekropen en was ik wekelijks te horen op Omroep Flevoland, Radio Gelderland en Business Nieuws Radio terwijl ik op de zaterdagochtenden bij Radio 192 Ook Goeiemorgen samenstelde en presenteerde. Elke week voor vier stations aan de slag…: ideaal!

In vast dienstverband heb ik daarna elf jaar lang ’s ochtends en tussen de middag het nieuwsprogramma bij Omroep Flevoland gepresenteerd, al snel volledig selfsupport. Verder was ik daar voice over bij verschillende televisie programma’s en van items op de website.

Sinds 2014 maak ik in mijn huisstudio het programma Muziektherapie met altijd Popnieuws en Kwart Vóór; De Fab Four en verschillende wisselende rubriekjes.

Naast ‘radio’ maak ik miniaturen van legendarische zeezenders en andere beeldjes, schrijf ik verhalen, waarvan een aantal zijn gebundeld in mijn boek over onze katten en heb ik de biografie van gitarist Jan de Hont geschreven.
Hans van Houten
Elke zondagochtend 'Alle 13 Goed' tussen 10 en 11 uur
Popmuziek is de sountrack van mijn leven: Earth, Wind and Fire, Kim Wilde, Luv, ABBA, Kate Bush, Madness. Het klonk uit de transistorradio en ik wilde bij die wereld horen. Het waren de jaren ’80, je bent jong en je wilt wat. Wij waren heer en meester van de ether. Radio Centraal, Stad Den Haag, Hofstad Radio. Wat klonken we goed op de FM! Ik was dj, piraat en zou dat altijd blijven. Het bracht me meisjes, spanning, avontuur, vrienden, eindeloze nachten. Maar in 1989 was het sprookje alweer voorbij. Het serieuze leven begon en ik stond als journalist op de eerste rij bij branden, Prinsjesdag, kabinetscrises, de opkomst van Fortuyn, ontruimingen. Dj Hans van Houten raakte langzamerhand verloren in de mist van de tijd.

Na een winterslaap van 30 jaar kuste radio-icoon Rob Candy mij in 2015 wakker. Hij vroeg of ik weer programma’s wilde maken, ditmaal voor internetradio. Rick Astley was toen net aan een comeback bezig. En ik dacht ‘hee, zo ken het ook’. Ik knutselde op de keukentafel een studio in elkaar met apparatuur die ik in de jaren ’80 ook gebruikte. Het werd vanaf het begin ‘going back to my roots’ en ‘the second time around’. Nu presenteer ik wekelijks Alle 13 Goed!, met daarin gouwe ouwen, releases uit de UK, medianieuws, danceclassics, ‘wat leerden we deze week’ en ‘Six for the sixties’. Ach, het klinkt niet zo flitsend, geheid en dynamisch als in de glorietijd. Maar ik ben dan ook niet meer die twintiger van toen. Platen en cd’s houden me geestelijk jong. En ik hoop deze fitness voor de ziel bij jou over te brengen. ‘Music is my first love and it will be my last’.
DJ de Ruiter
Elke zondagmiddag 'De Connectie' tussen 16 en 18 uur
Wat nou vroeger was de muziek veel leuker en beter? Het is maar hoe je luistert en waar je naar luistert. In het grote muziek aanbod via allerlei media en mogelijkheden is 'De Connectie' een radioprogramma dat al meer dan 10 jaar laat horen dat een classic best lekker kan klinken als je jong bent en dat er voor mensen van een 'bepaalde leeftijd' echt nog steeds goede muziek gemaakt wordt! Hier wordt vanzelfsprekend de meeste tijd aan besteed maar er zijn ook interessante items en wetenswaardige feiten. Zo gaan we altijd op zoek naar dat wat je nog niet wist en gehoord had. De Ruiter presenteert!
William Born
Elke zondagmiddag 'Born To Be Wild Show' tussen 14 en 16 uur
Mijn radio carriere begon dit jaar 25 jaar geleden, bij de lokale omroep Twente Fm. Daar heb ik 6 jaar mogen draaien. Eerst alleen en na 3 jaar kwam Nils Vink erbij.(Hot Radio, Dolfijn Fm). Samen hebben we nog 3 jaar mogen draaien voordat Nils zijn biezen pakte om op de Antillen te gaan draaien.

En Vanaf die periode heb ik radio mogen maken bij verschillende omroepen in het land. Linq FM, Sas FM, Radio Amerika, Olleke Bolleke Radio, Lucky On Air, No Crap Hit Radio, Excellent Fm, Radio Roya, Amplivier Radio en sinds 25 maart bij Vlietstad.

Verder heb ik mijn radio carriere te danken aan mijn grote held Ferry Maat. Hij was de persoon die mij in de jaren 70 zo gek kreeg dat ik op mijn zolder kamer proef radio ging maken. En sinds die tijd ben ik besmet met het radio virus.

Thuis heb ik een volledig ingerichte studio om mijn show te kunnen maken. En dat doe ik dan ook, elke week met veel plezier. Met name het afwisselen van oude en nieuwe muziek spreekt mij enorm aan. Ondanks mijn bijna 50 jarige leeftijd blijf ik leergierig, en blijf vooral niet hangen in het verleden. Dus blijf ik open staan voor nieuwe ontwikkelingen op radio en muziekgebied.

Voor meer info en airchecks verwijs ik je door naar mijn website. www.borntobewildshow.nl of stuur een mail naar william@borntobewildshow als je een top 3 aan wilt vragen.
Max Fredriksz
Elke zondagmiddag 'Fredriksz in de middag' tussen 13 en 14 uur
Max Begon zijn carriere bij de radio in de jaren 80 bij o.a Radio Amerika Rotterdam, Radio Atlantic Schiedam, Radio Marathon Vlaardingen(eigenaar) Radio Sweet Lake City Zoetermeer. Dit was de basis van wat later professioneler werd.

Max verhuisde in 1988 naar Lommel Belgie waar hij ging werken bij Radio Concorde en Radio Baco Super 106 Hit Radio.

In 1992 ging Max weer terug naar Nederland waar het op Radio gebied stil werd. In 2013 begon Max zijn eigen Internet Radio station Just4 You dit viel ook weer op bij Linq FM de Regionale omroep van Voorne Putten waar hij het Programma EveningBreak en Fredriksz wordt wakker voor maakte.

Nu anno 2020 is Max terug Iedere zondag van 13.00 tot 14.00 draait Max muziek van eigen bodem en natuurlijk de lekkerste hits uit de jaren 60, 70, 80, en 90 in het programma Fredriksz in de middag op Vlietstad Radio.
Ronald van de Vlught
Elke zondagavond 'SoulTrain' tussen 19 en 20 uur
In de jaren '70 begon ik platen te draaien in discotheken in Nederland. In 1976 was mijn eerste werkgever “t Teejater” in Naaldwijk. Een paar jaar heb ik daar met plezier gewerkt en was behoorlijk succesvol met de muziek die ik draaide. Tegen het einde van 1978 werd ik benaderd door enkele bekenden, die een offshore radiostation op de Noordzee oprichtten. In 1979 nam ik deel aan hun project genaamd 'Radio Delmare'. Helaas is dit niet gelukt. Later moest ik toegeven dat ik gewoon niet klaar was om op de radio te verschijnen. Er was zo'n groot verschil met het werken in een discotheek. Maar het mooie is dat het me veel heeft geleerd, daarom ben ik tegenwoordig echt op zoek naar radiowerk. In die tijd was het illegaal om voor een offshore radiostation te werken. Daarom hadden de DJ's bijnamen en aliassen. Ik was de enige die nog geen alias had. Dus op een dag, terwijl ik door Den Haag reed, zag ik een naam op een gevel met de vermelding 'van der Vlught'. Dat zou mijn naam worden! Ik besloot echter mijn voornaam te behouden. Ik had nooit geraden dat ik meer dan 30 jaar verbonden zou zijn aan 'Ronald van der Vlught'!